Het Belang van Limburg | HOUTHALEN-HELCHTEREN

Achttien strakke witte woningen, met pal daartussen een charmante villa uit 1934. De woning die Josée Breugelmans bij haar overlijden in 2016 schonk aan het goede doel, wordt vanwege haar erfgoedwaarde behouden in het nieuwbouwproject Greenfield aan de Kazernelaan in Helchteren.

Ter hoogte van Kazernelaan 68 in Helchteren verrijzen momenteel de eerste twee woningen van wat het Greenfield-project moet worden. Acht moderne woningen en tien appartementen worden opgetrokken in de 70 are grote tuin van Josée Breugelmans. De voormalige schooldirectrice stierf in 2016 op haar 85ste. In haar erfenis schonk de alleenstaande en kinderloze Josée haar woning aan de Koning Boudewijnstichting. Die verkocht de nalatenschap aan de firma Fiema Vastgoed Invest, die er nu het Greenfield-project realiseert.
Opmerkelijk: de bescheiden villa van Breugelmans wordt niet gesloopt, maar zal integraal deel uitmaken van het cohousing-project. “Deze woning werd gebouwd in 1934 in eclectische stijl met cottage-allure naar ontwerp van architect Dubois”, staat te lezen op de website van Fiema Vastgoed Invest. “De combinatie tussen strakke nieuwbouw en historisch erfgoed zorgt voor een uitzonderlijke sfeer binnen het project.”

Geen verplichting
Het karakteristieke woonhuis werd recent opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed. “Het was geen verplichting maar wel een aanbeveling om de bestaande woning te behouden”, zegt Arnold Joosten van Fiema Vastgoed Invest. “Maar ik voelde aan dat het huis slopen op weerstand zou stuiten en daarom hebben we een oplossing gezocht. Momenteel doet de oorspronkelijke woning dienst als een soort van werkhuis. In een latere fase wordt er een moderne woning tegen gebouwd en wordt ook het oude woonhuis opgeknapt.” Zal de 85 jaar oude villa niet uit de toon vallen tussen de strakke nieuwbouw? “Het wordt spannend”, zegt Joosten. “Maar ik denk dat de oude baksteen en de witte crepi een mooi contrast vormen. Trouwens, ik ga ook geen boom kappen als dat niet nodig is. Waarom zou ik een woning met uitstraling dan niet gewoon behouden?”

Filosofie
De integratie van het erfgoed sluit ook aan bij de filosofie van het Greenfield-concept. “Het moet een moderne vorm van cohousing worden”, zegt Joosten. “Met hedendaagse, duurzame en betaalbare woningen. Een groen binnenerf met speeltoestellen en een gemeenschappelijke ruimte van zo’n 70 vierkante meter staan ter beschikking van alle bewoners.”

De vrijstaande woningen en appartementen worden te koop aangeboden vanaf respectievelijk 259.000 en 223.000 euro. De voormalige woning van Josée Breugelmans staat nog niet te koop.

Joos Meesters

BEKIJK HIER HET GREENFIELD PROJECT